kunst...in alles

Kunst is een ambacht dat bedoeld is om de zintuigen te prikkelen.

Het omvat een breed scala  waaronder schilderen, tekenen, grafiek, beeldhouwen, moderne mediakunst, theater, dans, muziek en zang, fotografie, film, architectuur, literatuur en poëzie.

Dus kunst gaat veel verder dan alleen een schilderij. En het leuke van kunst is, het is subjectief. Wat voor jou kunst is, hoeft voor mij geen kunst te zijn.

Als je naar kunst kijkt, word je niet alleen geinspireerd door kleuren en vormen. Maar de betekenis kan ervoor zorgen dat jij anders naar je aanbod gaat kijken. Zie je een expressief schilderij? Zet jezelf dan krachtiger neer.

Leer anders kijken

Bij kunst denken we al snel aan een schilderij in een museum. Maar kunst heeft veel meer vormen. Spreekt een bepaald gedicht je aan? Kun je er iets uithalen om in te zetten voor je bedrijf? Misschien een bepaald woord dat ineens zo passend voelt om in te zetten in je communicatie. Hoor je een bepaald liedje? En is dat ene zinnetje nou net de input die je zocht voor dat LinkedIn bericht.

Zie je een taboedoorbrekend beeld? En heb je de laatste tijd het gevoel dat je je niet krachtig genoeg laat zien? Kies voor andere beelden, misschien zelfs andere kleuren. Maar vooral de woorden, die je gebruikt om je (merk)verhaal te vertellen maken het verschil.

En het kan zijn doordat je anders naar dingen kijkt en dus ook naar je bedrijf, dat je tot de conclusie komt dat je foto’s niet meer passend zijn. Nu hoef je echt niet steeds andere foto’s als je naar kunst hebt gekeken. Maar als je op een kruispunt staat kan dit het laatste zetje zijn wat je nodig had. Had je tot nu toe foto’s in de natuur in natuurtinten. Maar sta je met je bedrijf voor kracht? Dan zijn foto’s met uitgesproken beelden en kleuren beter passend.

je bedrijf museumwaardig maken

De mooiste kunstwerken hangen in een museum. Terwijl voor iedereen mooi heel subjectief is. Ik ben zelf groot fan van Gilbert & George. Sinds mijn 18e ben ik elke keer weer enorm onder de indruk van hun kunst. Iemand anders zal het verschrikkelijk vinden. Te groot, te schreeuwerig, te taboedoorbrekend… waarom staan ze vaak naakt op hun schilderijen? Waarom zou je poep als onderwerp van je kunstwerk maken?

Bij moderne kunst wordt vaak gezegd: “Dat kan mijn neefje van 4 ook maken”. Ik zal niet ontkennen dat dat niet zo is. Maar de kunstenaar is wel degene die het heeft bedacht. Iets nadoen kan iedereen.

Dat is ook zo voor je communicatie. Iets kopiëren wat succesvol bij een ander lijkt, hoeft niet succesvol te zijn voor jou. Vaak gebeurt zelfs het tegenovergestelde. Ik hoef zelf bijvoorbeeld geen social mediaberichten te plaatsen waarin ik dansjes doe. Wel een trend, maar niet passend voor mij. Blijf dus altijd trouw aan je eigen verhaal.

Creëer je eigen kunstwerken; die laten zien waar jij voor staat. Wat jouw handtekening is. En niet iedereen zal het mooi vinden. Maar dat hoeft ook niet. Als ‘jouw museumbezoekers’ maar ontzettend blij worden van jouw meesterwerk. Het beste aanbod van je bedrijf.